Twijfelen aan je relatie? Neem actie

We kennen het allemaal: fases in de relatie, dat we niet helemaal happy zijn. Vaak spelen daarbij andere factoren ook een rol: werk dat niet lekker loopt, gedoe met ouders, gehannes in de opvoeding, klussen in en om het huis die maar niet afkomen. Al deze factoren kunnen invloed hebben en inderdaad een rol spelen in het ervaren van minder relatie-geluk. Maar ze kunnen ook een geweldig excuus zijn, om niet onder ogen te hoeven zien dat het in jouw relatie echt niet helemaal goed zit. Want soms is het te pijnlijk en lastig om datgene aan te gaan, waarvan we met zijn allen vaak vinden dat het vanzelf moet gaan: de relatie om onze partner.

 

Esther Perel: de kwaliteit van ons leven, wordt bepaald door de kwaliteit van onze relaties

 

Stel dat je het zou durven omkeren en zou denken: als mijn relatie geweldig zou zijn momenteel, hoeveel last zou ik dan hebben van al die andere verstoringen? En dan bedoel ik dit niet als oppervlakkige overweging, maar echt fundamenteel de vraag aan jezelf: stel dat mijn partner en ik weer helemaal een team zijn, het samen weer helemaal voelen, weer volop plezier en lichtheid ervaren als we samen zijn? Hoeveel last zou ik dan hebben van alles wat niet lekker loopt?

 

Ik durf te wedden: heel erg weinig last! Sterker nog, je zou als team ervaren dat het aangaan en oplossen van de perikelen van alledag jullie juist verbindt en de relatie verdiept en versterkt. En dus is de vraag: hoe ga je van ‘twijfelen over’ naar ‘vol overtuiging’…

 

Drie tips om direct aan je relatie te werken

 

Allereerst is het belangrijk om te leren effectief te communiceren. Want we weten allemaal: als je komt met een verwijt, dan wordt het al snel bonje. En dat wil je niet. Daarom is het handig om kennis te nemen van alle technieken van ‘Geweldloze Communicatie’. De eerste vaardigheid die je kunt toepassen is het praten vanuit wensen, verlangens en belangen. Dus als je iets wilt veranderen aan je relatie, begin dan zinnen vooral met ‘wat ik ten diepste zou willen is…’, ‘waar ik gelukkig van zou worden is…’. Je merkt direct: zo leg je niet iets lastigs neer, maar je spreekt een positieve wens uit. En let op het woord positief! Want wat al veel minder werkt is als je een wens negatief formuleert: ‘Ik wil niet dat jij nog langer …’ of ‘Ik vind dat we moeten stoppen met…’

 

De tweede tip: Ga niet op je partner zitten wachten, maar zet zelf positieve veranderingen in. Lees bijvoorbeeld het boekje ‘de vijf talen van de liefde’ van Gary Chapman en vraag je eens af welke liefdestaal jouw partner het liefst ‘hoort’. En pas die vervolgens toe! Smacht de ander naar complimentjes en waardering? Begin ermee! Doe je de ander een enorm plezier met wat extra aandacht in de vorm van quality time? Leg je telefoon weg bij binnenkomst en richt je op de ander, zonder verstoring. Vindt je partner het heerlijk om verrast te worden met een goed gekozen cadeautje? Doe dan eens moeite en ga serieus op zoek. Dit is voor mannen doorgaans enorm lastig, dus een extra tip voor hen: Begin desnoods op internet met de zoekvraag ‘leuk cadeau idee voor vrouw van leeftijd X’. Dan heb je ene beginpunt, waarop je verder kunt.

 

En dan de moeilijkste: durf jezelf te onthullen! Veel mensen durven nauwelijks uit te spreken welke fantasieën en wensen ze nog hebben in hun leven. Sterker nog: veel mensen durven nauwelijks te voelen en fantaseren.  En daardoor weten veel mensen ook niet wat ze anders zouden willen in hun relatie. Het is belangrijk om elke paar werken een groot thema aan te pakken en in alle rust even met je partner te bespreken. In eerste instantie zeg ik: doe één onderwerp per gesprek. De onderwerpen waar je het echt periodiek over moet hebben als koppel: Familie en vrienden, werk en carrière, vrije tijd en vakanties, kinderen en opvoeding (als jullie die hebben), financiën en financiële planning, woonwensen en huis, passie en seks.

Als je in de gesprekken over deze onderwerpen echt durft te praten in jouw wensen, verlangens en fantasieën en je partner kan luisteren, doorvragen en nieuwsgierig zijn, dan maak je goede stappen. Succes!

 

Meer over twijfelen aan de relatie, lees je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *